Jelentkezés a tartalékállományba hivatásos állományúak esetében


Amennyiben a hivatásos állományú vagy korábban hivatásos állományban lévő személy a közszféra más területein kíván elhelyezkedni, lehetősége van arra, hogy közvetlenül a Belügyminisztérium Közszolgálat-fejlesztési és Stratégiai Főosztály, Személyzetfejlesztési és Szolgáltatási Osztályon (továbbiakban: kormányzati személyügyi központ) jelentkezzen a tartalékállomány nyilvántartásába. A kormányzati személyügyi központ a regisztrációt követően álláskeresési tevékenységet végez az érintett személy részére. 

 

  • Aktív hivatásos állományúak jelentkezése:

A hivatásos állományú foglalkoztatott, ha nem is állnak fenn nála a felmentési okok, saját elhatározásából is jelentkezhet a tartalékállományba [Hszt. 93. § (1) bekezdés]. Ennek bármilyen oka lehet (pl. a közszolgálat más területén szeretné további karrierjét folytatni), jelentkezését nem kell indokolnia. Ebben az esetben azonban nem a fegyveres szerv helyezi az érintettet tartalékállományba, hanem közvetlenül a személyügyi központhoz kell a kérelmét benyújtania (a Rendeletben meghatározott adattartalommal).
A kormányzati személyügyi központ a tartalékállományba helyezésről értesíti a hivatásos állományút alkalmazó fegyveres szerv országos parancsnokságát.

 

  • Volt hivatásos állományúak jelentkezése:

A még állományban lévőkhöz hasonlóan közvetlenül jelentkezhet a kormányzati személyügyi központnál az a volt hivatásos állományú, akinek jogviszonya megszűnésekor fennálltak a tartalékállományba helyezéshez szükséges feltételek, de nem került sor a tartalékállományban tartására.